TURECKO

Turecko, to je krajina čarovného orientu, nádherných pláží, jedinečných antických pamiatok i neopakovateľných zázrakov prírody ako je Pamukkale (bavlnený hrad) alebo Kappadokia (rozprávkové komíny). To sú pokušenia, ktorým je ťažké odolať. Bola by škoda neskúsiť orient, ktorý je na dosah.

História Turecka je stará ako história samotného ľudstva. Toto územie, známe ako Anatólia a predtým ako Malá Ázia, bolo svedkom najstarších civilizácií Chetitov, Peržanov, Trójanov, Grékov, Rimanov a mnohých ďalších, ktorí práve tu zanechali stopy svojich kultúr a predurčili toto územie ako jedno z najzaujímavějších pre historikov a milovníkov dejín vôbec. Územie dnešného Turecka sa rozprestiera medzi dvoma kontinentmi, ktoré symbolicky spája Bosporský most v Istanbule. Krajina svojou polohou (rozloha 780 000 km2, počet obyvateľov 60 mil.) patrí medzi najvýznamnejšie v celom regióne východného Stredomoria a Blízkeho východu. Veľkú časť vnútrozemia Turecka vypĺňa rozsiahla náhorná plošina Anatólia, lemovaná takmer po celom obvode horami. Najvyššia z nich je 5165 m vysoký bájny Ararat.

Turecké pobrežie spoločne s Istanbulom sú hlavným turistickým lákadlom krajiny. Kým vody Stredozemného mora obmývajú v oblasti Antalye a Side krásne nekonečné piesočné pláže, v oblasti Marmarisu a Bodrumu tvorí Egejské more kúzelné zátoky, obklopené svahmi pokrytými stredomorskými píniami. K typickej atmosfére tejto výnimočnej krajiny patrí muezzin. Ten päťkrát denne zvoláva z minaretu veriacich k modlitbe. Keďže je Turecko moslimskou krajinou, je nutné prihliadnuť k určitým kultúrnym odlišnostiam a rešpektovať niektoré pravidlá a zvyky.

Zjednávanie pri nákupoch je typický zvyk a niektorí z Vás v ňom možno nájdu aj záľubu. Ďalším kultúrnym atribútom je vyžadovanie bakšišného, ​​čo pre Európana nemusí byť vždy príjemné, avšak pre Turecko, rovnako ako pre ďalšie moslimské krajiny, je to typické. Pozitívom je skutočnosť, že ak poskytnete tento malý úplatok, dostane sa Vám pozornosti a služieb, aké požadujete. Úradným jazykom je turečtina, v turistických oblastiach sa dohovoríte však dobre aj anglicky alebo nemecky.

Súčasná turecká kuchyňa je výsledkom miešania originálnej kulinárskej tradície kočovných tureckých kmeňov s indickou, perzskou, kurdskou a arabskou kuchyňou. Táto rozmanitosť vplyvov sa vyvinula storočiami, najmä osmanskou kultúrou a spôsobom života, až k dnešnej typickej tureckej kuchyni. Raňajky bývajú obvykle jednoduchšie, podáva sa väčšinou pečivo, ovčí syr, olivy, paradajky, uhorky, káva alebo čaj. Základom hlavných jedál je vždy zelenina a studené predjedlá formou rôznych šalátov. Veľkej obľube sa tešia mleté ​​mäso a rôzne pokrmy z neho. Z nápojov je okrem čaju a kávy v Turecku veľmi populárny ajran (kombinácia jogurtu, vody a soli), medzi zákusky baklava a chalva. V súčasnej dobe patrí turecká gastronómia medzi najlepšie na svete a právom je vyhľadávaná turistami z celého sveta.

Vzhľadom k rozlohe krajiny sa podnebie v jednotlivých častiach Turecka výrazne líši. Pre oblasť hlavného mesta je charakteristické vnútrozemské podnebie. Teplota v letných mesiacoch tu pravidelne presahuje 35 ° C a je spojená s veľmi nízkou vlhkosťou vzduchu. Pre oblasť stredozemného mora je naopak charakteristická vysoká relatívna vlhkosť vzduchu s teplým až tropickým počasím od apríla až do novembra, v letných mesiacoch (hlavne júl-august) teploty dosahujú zvyčajne cez 40 ° C.

MailingTitleTest

Odkazy poslať:

Meno
Priezvisko
E-mail
Ok

Posielanie e-mailov prebehlo úspešne

Varovanie

Posielanie pre zvolený email zlyhalo