História Turecka je stará ako história samotného
ľudstva. Toto územie, známe ako Anatólia a predtým ako Malá Ázia, bolo svedkom
najstarších civilizácií Chetitov, Peržanov, Trójanov, Grékov, Rimanov a mnohých
ďalších, ktorí práve tu zanechali stopy svojich kultúr a predurčili toto územie
ako jedno z najzaujímavějších pre historikov a milovníkov dejín vôbec. Územie
dnešného Turecka sa rozprestiera medzi dvoma kontinentmi, ktoré symbolicky
spája Bosporský most v Istanbule. Krajina svojou polohou (rozloha 780 000 km2,
počet obyvateľov 60 mil.) patrí medzi najvýznamnejšie v celom regióne
východného Stredomoria a Blízkeho východu. Veľkú časť vnútrozemia Turecka
vypĺňa rozsiahla náhorná plošina Anatólia, lemovaná takmer po celom obvode
horami. Najvyššia z nich je 5165 m vysoký bájny Ararat.
Turecké pobrežie spoločne s Istanbulom sú hlavným
turistickým lákadlom krajiny. Kým vody Stredozemného mora obmývajú v oblasti
Antalye a Side krásne nekonečné piesočné pláže, v oblasti Marmarisu a Bodrumu
tvorí Egejské more kúzelné zátoky, obklopené svahmi pokrytými stredomorskými
píniami. K typickej atmosfére tejto výnimočnej krajiny patrí muezzin. Ten
päťkrát denne zvoláva z minaretu veriacich k modlitbe. Keďže je Turecko
moslimskou krajinou, je nutné prihliadnuť k určitým kultúrnym odlišnostiam a
rešpektovať niektoré pravidlá a zvyky.
Zjednávanie pri nákupoch je typický zvyk a niektorí z
Vás v ňom možno nájdu aj záľubu. Ďalším kultúrnym atribútom je vyžadovanie
bakšišného, čo pre Európana nemusí byť vždy príjemné, avšak pre Turecko,
rovnako ako pre ďalšie moslimské krajiny, je to typické. Pozitívom je
skutočnosť, že ak poskytnete tento malý úplatok, dostane sa Vám pozornosti a
služieb, aké požadujete. Úradným jazykom je turečtina, v turistických
oblastiach sa dohovoríte však dobre aj anglicky alebo nemecky.
Súčasná turecká kuchyňa je výsledkom miešania
originálnej kulinárskej tradície kočovných tureckých kmeňov s indickou,
perzskou, kurdskou a arabskou kuchyňou. Táto rozmanitosť vplyvov sa vyvinula
storočiami, najmä osmanskou kultúrou a spôsobom života, až k dnešnej typickej
tureckej kuchyni. Raňajky bývajú obvykle jednoduchšie, podáva sa väčšinou
pečivo, ovčí syr, olivy, paradajky, uhorky, káva alebo čaj. Základom hlavných
jedál je vždy zelenina a studené predjedlá formou rôznych šalátov. Veľkej
obľube sa tešia mleté mäso a rôzne pokrmy z neho. Z nápojov je okrem čaju a
kávy v Turecku veľmi populárny ajran (kombinácia jogurtu, vody a soli), medzi
zákusky baklava a chalva. V súčasnej dobe patrí turecká gastronómia medzi
najlepšie na svete a právom je vyhľadávaná turistami z celého sveta.
Vzhľadom k rozlohe krajiny sa podnebie v jednotlivých
častiach Turecka výrazne líši. Pre oblasť hlavného mesta je charakteristické
vnútrozemské podnebie. Teplota v letných mesiacoch tu pravidelne presahuje 35 °
C a je spojená s veľmi nízkou vlhkosťou vzduchu. Pre oblasť stredozemného mora
je naopak charakteristická vysoká relatívna vlhkosť vzduchu s teplým až
tropickým počasím od apríla až do novembra, v letných mesiacoch (hlavne
júl-august) teploty dosahujú zvyčajne cez 40 ° C.