Chute Tureckej riviéry
Antalya je nielen jednou z najlepších letných destinácií v Turecku, ale má aj bohatú históriu a kultúru stravovania, ktorá zahŕňa všetko od darov mora až po bohaté úrody ovocných sadov.
Antalya, ktorá je zvyčajne synonymom pre dovolenku na slnkom zaliatej pláži, má bohatú históriu, ktorá siaha 2000 rokov do minulosti, pretože bola sídlom veľkých civilizácií od rímskej cez seldžuckú až po osmanskú, čoho výsledkom je kulinárska rozmanitosť, ktorá je jedným z najatraktívnejších atribútov tejto oblasti.
Raj sladkých a šťavnatých pomarančov nájdete v prímorskom mestečku Finike. Hovorí sa, že chuť pomarančov z Finike nenájdete nikde inde v Turecku. Tieto pomaranče, ktoré dozrievajú a sú pripravené na konzumáciu od decembra do februára, sú prirodzene bohaté na minerály a vitamíny a sú obľúbené na vývoz.
Ďalším ovocím, bez ktorého Antalya nemôže žiť, je samozrejme granátové jablko. Slávny nar ekşisi (sirup z granátového jablka) je neodmysliteľnou súčasťou miestnej kuchyne. Niet divu, že Turecká riviéra a najmä Antalya vypestuje približne 60 % z celkovej produkcie granátových jabĺk v krajine.
V Antalyi nájdete aj niekoľko produktov a jedál označených zemepisnými značkami, ktoré symbolizujú rozmanitý gastronomický svet mesta.
Antalya Piyazı (fazuľový šalát) je staré osviežujúce miestne jedlo, ktoré sa pripravuje z fazule (Çandır fasulyesi), ktorá sa uvarí a potom zmieša s cibuľou, paradajkami, varenými vajcami a tiež so špeciálnou omáčkou nazývanou „tarator“ - lahodnou zmesou tahini (sezamového masla), citrónovej šťavy, octu, cesnaku a soli. Kabak Tatlısı (sladká tekvica) je ďalšou registrovanou miestnou špecialitou Antalye, ktorá sa pripravuje z plátkov a griluje sa po namočení do cukru cez noc. Podáva sa s tahini a vlašskými orechmi. V oboch týchto tradičných receptoch sa používa tahini z geograficky označeného Manavgat Altın Susamı (Zlaté sezamové semienko z Manavgatu).
Manavgat je významným producentom sezamových semienok od roku 1450, keď mesto okrem tahini dodávalo tento vzácny produkt aj do osmanského paláca. Sezamové semienka stále zohrávajú dôležitú úlohu v tureckej kuchyni a používajú sa v mnohých obľúbených miestnych jedlách. Túto regionálnu špecialitu si môžete vychutnať aj pri raňajkách, keď si dáte simit (čerstvo upečený okrúhly chlieb so sezamovou kôrkou).
V Antalyi sa s bohatstvom mora môžete stretnúť aj v rybích reštauráciách, kde sa podávajú jedlá, ako je napríklad miestna ryba Lagos (biely morský vlk). Okrem vône pomarančov, granátových jabĺk a čerstvých morských plodov však provinciu rozvoniava aj divoký tymián, oregano a jogurt.